Když už jsme v počínštělém Sillicon Valley (ve Foster City je podle Wikipedie 45% Asiatů, v celém San Francisco Bay Area jich žije 23%), museli jsme samozřejmě navštívit echtovní čínskou restauraci.
Na večeři se jelo do Cooking Papa. Není to zrovna malá restaurace, tak 15-20 stolů pro 4-10 lidí. A samí Asiati. Jen my máme nějak jinou barvu. Prostě jsme tu za exoty.
Jídelníček mají bohatý, naštěstí obrázkový. Pražskočínská jídla typu kung-pao v 10 variantách tu skoro nemají – Renda říká, že ta jsou z jiné oblasti než místní restauratér. Nevadí. Dáme si bůček (Roasted Pork Belly), kachničku (Roasted Duck) a cosi pana šéfa (Mini BBQ Plater – Chef’s Choice), to vše doplněno talířem zeleniny (On Choy in Bean Curd Sauce) a mističkou rýže. A navrch kačenu se slanou buchtou (Roasted Peking Duck wraped with Steam Bun) a pocukrované nadýchané koblihy bez náplně (Hong Kong Style Egg Puff).
Zrada je ve stylu stolování po čínsku. Napřed čaj – ten doplňují po celou dobu večeře. To je OK. Pak každý dostane talířek s hůlkami a doprostřed stolu položí číšník první talíř s jídlem. V našem případě talíř s bůčkem. Předpokládá se, že si každý přesune ze společného talíře trochu na vlastní talířek a odtud teprve do pusy. Napřed jsem hladově koukal na Zdenku, protože moje sousto vytrvale zůstávalo na talíři; naštěstí mají na vyžádání i vidličky. No a pak průběžně přináší jednotlivé chody – v pořadí dle číšníkova vlastního uvážení. Takže po chvíli číšník přinesl rýži, pak zeleninu, kachnu, …
Tohle vše nebyla specialita našeho číšníka. Vedlejší stůl s deseti strávníky u kulatého stolu byl obsluhován stejným stylem. Vždy, když číšník vidí, že se někdo u stolu fláká, okamžitě přinese další talíř jehož velikost je daná počtem objednaných porcí. Když jsme ono sladké cosi chtěli až nakonec, musela to Zdenka předem oznámit.
Jen pro zajímavost jsem prubnul ty kynuté koblihy namazat červenou sladkou chili omáčkou. Jo, celkem dobrý.
Když tu exotiku zhodnotím – celkem dobrý, křupavé kůžičky a konečně někdo umí správně omastit jídlo. ALE, všechno je to studené nebo alespoň chladné a ve všem jsou kostičky (maso na kosti je pro Číňany to nejlepší). V čínské restaurace pro Číňany fakt nevaří čínu. Příště jdeme pro změnu do japonské restaurace.
Když začali nosit jídlo, říkal jsem si, takhle malými porcemi se přece nemůžeme najíst. Holt se budu muset přemoct a dělat gentlemana. Nebylo třeba. Domů jsme si nesli 3 krabičky zbytků masíčka „pro pejska“ (v podstatě to, co je na fotce).
Kde to je na mapě? (Otevře se nové okno)
Cooking Papa Restaurant (Otevře se nové okno)